Skip to content

Alkoholomierz

Kraj pochodzenia: Rosja - Petersburg
Data produkcji: przełom XIX i XX w.
Alkoholomierz to urządzenie do pomiaru mocy napoju alkoholowego, czyli zawartości części alkoholu (etanolu) w roztworach wodno-alkoholowych. Alkoholomierz jest skalibrowany specjalnie dla mieszanki alkoholowo-wodnej, nie nadaje się do win i zacieru (ponieważ oprócz wody i alkoholu znajdują się w nim cząsteczki cukru lub owoców), używa się do nich testera wina.

Alkoholomierz metalowy to hydrometr o zmiennej masie (urządzenie do pomiaru gęstości wody i alkoholu), jego odczyty są warunkowe i składają się z odczytów masy i wagi. Urządzenie składa się z brązowej kuli z dwoma prętami. Górny pręt jest wyskalowany, na dolnym zawieszone są ciężarki. Korpus i ciężarki są złocone. Dokładność pomiaru jest wysoka — ułamki procenta. W zestawie 10 odważników: 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 jednostek konwencjonalnych. Skala jest podzielona na 10 dużych działów, z których każda jest podzielona na 5 małych. Odważników można używać tylko z alkoholomierzem, do którego są przeznaczone; dlatego numer seryjny odpowiedniego alkoholomierza jest nadrukowany na każdej wadze. Stężenie etanolu zgodnie ze wskazaniami określa się za pomocą tabel (dla mocnych roztworów alkoholomierz bez odważnika, dla słabych — alkoholomierz o największej wadze).